Сутність та складові стратегічного потенціалу підприємства - Шеремет, Олег Олексійович; Шульган, Олексій (My University, 2024)
Ефективність функціонування підприємств у динамічному конкурентному бізнес-середовищі, успішність на зовнішньому та внутрішньому ринках залежить від формування та ефективного використання власного стратегічного потенціалу. В статті розкрито сутність та наведено складові стратегічного потенціалу підприємства. Визначено, що стратегічний потенціал підприємства — це сукупність наявних ресурсів, резервів і компетенцій, котра визначає потенціальні можливості підприємства та при їх комплексному використанні забезпечує реалізацію стратегічних напрямків розвитку у короткострокових й довгострокових періодах з урахуванням зовнішніх викликів та ринкових потреб. Встановлено, що стратегічний потенціал підприємства виступає як складна, гнучка, багатоструктурна система і включає в себе сукупність взаємозалежних локальних потенціалів. З метою забезпечення розвитку та економічного зростання підприємств у непередбачуваних умовах сучасного бізнес-середовища постає необхідність системного характеру розвитку стратегічного потенціалу підприємства, що дозволить активізувати процеси адаптаційних змін, буде сприяти стійкості та стабільності суб'єктів господарювання.
Keywords: кафедра економіки праці та менеджменту; стратегічний потенціал; strategic potential; суб'єкт господарювання; business entity