The synthesis of fused phosphorus containing heterocyclyc systems incorporating c-p bond starting from derivatives of electron rich aminoheterocycles, anilines and phenoles - Volochnyuk, Dmitriy; Pushechnikov, Alexei; Kovaleva, Svetlana; Pinchuk, Alexander; Tolmachev, Andrei (My University, 2003)
Запропоновано спосіб одержання конденсованих гетероциклів з ендоциклічним С-З зв’язком шляхом циклізації галогенідів 1,1 біелектрофільного фосфору (III) з 1,5 бінуклеофілами, що містять C-нуклеофільний атом карбону ароматичного або гетероароматичного кільця і нуклеофільний гетероатом екзоциклічної функціональної групи. Синтезовано похідні арил- і гетарилфосфонових кислот на основі одержаних анельованих оксазафосфінінів і діазафосфінінів.
Keywords: гетероцикл; оксазафосфінін; азафосфінін; фосфор; heterocycle; oxazaphosphinine; diazaphosphinine; phosphorus; кафедра харчової хімії