Точкова, Оксана ВасилівнаМихалевич, Артур ПетровичСкуйбіда, Валерія Віталіївна2020-10-062020-10-062019-01-10Патент на корисну модель № 138733 UA,A23L23/00, A23L21/12 Спосіб виробництва соусу / Михалевич А. П., Скуйбіда В. В., Точкова О. В. ; заявник Національний університет харчових технологій. – u201905164 ; завл. 15.05.2019 ; опубл. 10.12.2019, Бюл. № 3, 2019 р.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31905В основу корисної моделі поставлена задача підвищення біологічної цінності соусу плодового за рахунок збагачення його вітаміном С та високопоживними рослинними компонентами для підвищення харчової цінності, а також розширення асортиментного ряду продукції зі збереженням високих органолептичних показників. Спосіб виробництва соусу включає підготовку плодової сировини, бланшування парою, протирання, змішування компонентів рецептури, термічну обробку. Як плодову основу використовують чорну смородину, яку бланшують парою протягом 3-4 хв., вносять подрібнені петрушку та імбир, цукор. Як термічну обробку використовують пастеризацію за температурою 75…80 °C протягом 10…12 хвилин при перемішуванні, охолоджують та перетирають через сито. Додають попередньо оброблені кедрові горіхи, піддані волого-тепловій обробці, у кількості 7-8 % від маси продукту.соускедрові горіхибланшуванняволого-теплова обробкапрянощісмородина чоорнакафедра технології консервуваннякафедра технології молока і молочних продуктівСпосіб виробництва соусу (патент на корисну модель №138733)Technical Report