Моделювання операції орієнтування тарних вантажів на гравітаційних спусках - Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Лук'яненко, Максим Сергійович (My University, 2016)
Для раціонального розташування технологічного обладнання на підприємствах харчової промисловості транспортні системи для тарних вантажів розташовують здебільшого на другому рівні виробничої ділянки. Енергоефективним засобом переміщення тарних вантажів із другого рівня на перший, де розташовується обладнання для збільшення вантажних одиниць, є гравітаційні спуски. Конструктивне виконання їх найрізноманітніше – суцільна прямолінійна або криволінійна площини та їх комбінація, роликові та кулькові доріжки тощо. Під час формування збільшених вантажних одиниць для забезпечення їх динамічної стійкості шар вантажів формують із перев’язкою стиків. Формування такої структури шару потребує змінювати попередню орієнтацію вантажів (розвертання на 90° та зміщення відносно осі попереднього руху вантажу). Здебільшого ці операції виконуються окремим функціональним модулем пакетоформуючої машини [1]. З метою ресурсо- та енергозбереження доцільним є виконання операцій орієнтування тарних вантажів на гравітаційних спусках. На сьогодні розроблено методику дослідження орієнтування тарних вантажів на рухомих поверхнях транспортних систем та їх рух по різних видах гравітаційних спусків [2]. У відомих наукових працях відсутня інформація про складний плоский рух на гравітаційних спусках. Orientation operations of tare cargoes outside the package forming machine at the transport systems is advisable to carry out with the aim of resource and energysaving. This is especially important if we have the gravitational slopes. The article presents the results of theoretical research, on the basis of which it are determined the analytical dependences for determining the time of the orientation operations, kinematic and power parameters of the load movement, the geometric parameters of the gravitational slopes, the working bodies of the orientation and location relative to their rational gravitational plane.
Keywords: тарний вантаж; гравітаційний спуск; нерухомий упор; напрямна площина; головний вектор сил и моментів тертя; tare cargo; gravitational slope; fixed stop; guide plane; main vector of forces and moments of friction; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки