Домарецький, Віталій АфанасійовичКуц, Анатолій МихайловичНаливайко, Клавдія ФедорівнаКлименко, Олена Миколаївна2015-10-082015-10-082010Інноваційні технології при очистці стічних вод харчової промисловості / В. А. Домарецький, А. М. Куц, К. Ф. Наливайко, О. М. Клименко // Вода в харчовій промисловості : збірник тез доповідей науково-практичної конференції з міжнародною участю. – Одеса : ОНАХТ, 2010. – С. 116https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/21677Найбільш ефективним способом очищення стічних вод харчової промисловості від органічних сполук є застосування мікроорганізмів-деструкторів, які застосовують їх як джерела живлення та енергію. Очищення потрібно проводити спочатку в анаеробних, а потім аеробних умовах. В анаеробних умовах мікроорганізми утворюють біогаз, основною складовою якого є газ метан. При аеробній обробці в аеротенках накопичується активний мул, який є цінним органічним добривом. Кафедрою біотехнології продуктів бродіння, екстрактів і напоїв НУХТ розроблено технології іммобілізації мікроорганізмів-біосорбентів на екологічно чистих носіях. The most effective way to clean wastewater from the food industry is the application of organic compounds destructor microorganisms, which use them as a source of food and energy. Purification was accomplished by first anaerobic and then aerobic conditions. The anaerobic bacteria form biogas, the main component of which has a Je methane gas. When aerobic treatment in an activated sludge aeration tanks is stored, which is a valuable organic fertilizer. Department of Biotechnology of fermentation products, extracts and beverages NUFT developed immobilization microorganisms-biosorbents on environmentally friendly media.кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваочищення стічних водмікроорганізми-деструкторианаеробні та аеробні умовибіогазактивний муліммобілізаціяекологічно чисті носіїsewage treatmentthe microorganisms-destructorsanaerobic and aerobic conditionsbiogasactivated sludgeimmobilizationenvironmentally friendly carriersІнноваційні технології при очистці стічних вод харчової промисловостіArticle