Сукманов, Валерій ОлександровичЗав'ялов, Володимир ЛеонідовичМаринін, Андрій Іванович2021-02-152021-02-152017Сукманов, В. О. Дослідження процесу екстрагування виннокислих сполук із виноградних вичавок субкритичною водою / В. О. Сукманов, В. Л. Зав’ялов, А. І. Маринін // Наукові праці НУХТ. – 2017. – Т. 23, № 5. – Ч. 2. – С. 63-74. DOI: 10.24263/2225-2924-2017-23-5-2-10https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32723У статті описано розроблений спосіб отримання виннокислих сполук з виноградних вичавок. Характерною особливістю запропонованого способу є екстрагування виноградних вичавок у середовищі субкритичної води. Представлені результати експериментальних досліджень загальної кислотності в перерахунку на винну кислоту екстрактів виноградних вичавок, отриманих у середовищі субкритичної води. Екстрагування проводили в умовах діапазону температур t= (100° С—160° С), тиску Р = 12 МПа, експозиції т від 30 до 90 хв, співвідношеннях фаз 1:5 і 1:10. Результати досліджень показали високу титровану кислотність отриманих екстрактів. Для більшості експериментальних точок велика кислотність в екстрактів, отриманих при співвідношеннях фаз 1:5. Вихід кислот при низьких температурах екстракції (100—120° С) субкритичною водою можна порівняти з кількістю кислот у вихідному шроті, одержуваних промиванням солодких вичавок гарячою водою. При більш високих температурах (> 120° С) органічних кислот утворювалося до 2—3 разів більше, ніж при кислотному гідролізі деревини при 160—180° С. Designed method of receiving wine-acids compounds from the grape pomace is provided in the article. A distinctive feature of the proposed method is extraction of grapes pomace in a subcritical water environment. The results of experimental studies total acidity in recount to tartaric acid of extracts of grape pomace, obtained in a subcritical water environment are presented. Extraction was carried out under conditions of temperature range t = (100° С—160° С), pressure Р=12 МPа, exposure from 30 to 90 minutes and hydromodules that are 1:5 and 1:10. The results of the studies showed a high titratable acidity of the extracts obtained. For most experimental points, high acidity in the extracts is obtained with a hydromodule of 1:5. Acid generation at low extraction temperatures (100— 120° С) with subcritical water can be compared with the amount of acid in the original pomace that is obtained by washing out sweet pomace with hot water. At higher temperatures (> 120° С) organic acids formation is up to 2—3 times more than during the acid hydrolysis of wood at 160—180° С.кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуваннякафедра процесів і апаратів харчових виробництввиноградні вичавкивиннокислі сполукититрована кислотністьсубкритична водаекстрагуванняgrape pomacewine-acid connectionstitrating aciditysubcritical waterextractionДослідження процесу екстрагування виннокислих сполук із виноградних вичавок субкритичною водоюArticle