Удосконалення технології зберігання цукрових буряків шляхом застосування ефективних дезінфектантів - Касян, Ірина Миколаївна (My University, 2013)
Робота присвячена дослідженню способів удосконалення технології зберігання цукрових буряків з використанням дезінфектантів нового покоління для обробки коренеплодів під час закладання в кагати. Встановлено залежність ступеня ураження коренеплодів кагатною гниллю і показників технологічної якості цукрових буряків від видового складу асоціативної групи мікроорганізмів. Досліджено ефективність застосування дезінфікуючих засобів на основі натрієвої солі дихлорізаціанурової кислоти («Санітарін», «Жавель-Клейд»), полігексаметиленгуанідину гідрохлориду («Біодез», «Гембар»), цитросайду («Нобак», «Нобак-фермент»), монензину натрію («Каморан»), природних оксикислот («Бетастаб») з метою пригнічення розвитку мікробіологічних процесів під час зберігання цукрових буряків. Розроблено способи дезінфекції коренеплодів цукрових буряків під час зберігання у кагатах, застосування яких дозволяє підвищити вихід білого цукру з одиниці сировини за рахунок зменшення втрат бурякомаси та сахарози, спричинених розвитком мікробіологічних процесів при зберіганні. Запропо¬новані способи апробовано в промислових умовах Набутівського цукрового заводу. Встановлено високу ефективність застосування основного сульфату алюмінію (ОСА) та полігексаметиленгуанідину гідрохлориду (ПГМГХ) у складі комплексного реагенту для освітлення поляриметричних розчинів під час визначення вмісту сахарози у сировині та соках виробництва (Патент України на корисну модель №55205). Розроблено методики визначення масової частки сахарози в буряковій сировині, жомі, жомопресовій воді, дифузійному та буряковому соках, ефективність і достовірність яких підтверджено промисловими випробуваннями на ВАТ «Пальмірський цукровий завод». The work is devoted to research ways to improve sugar beet storage technology using a new generation of disinfectants in the сlamp. The dependence of the degree of destruction kahatnoyu root rot and technological quality of sugar beet with the species composition of the association of microorganism are devoted. The efficiency of the use of disinfectants based dyhlorizatsianurovoyi acid sodium salt ("Sanitarin", "Javel-Kleyd"); polyhexamethylene guanidine gidrohloride (PGMGH) ("Biodez", "Hembar"); сytrosіdе ("Nobak", "Nobak-enzyme"); monenzynu sodium ("Kamoran"), natural hydroxy acids ("Betastab") for the purpose of inhibiting the development of microbiological processes during storage of sugar beet are approved. Techniques disinfection of sugar beet roots during storage in the heap are designed. These techniques are promoted to allow increasing the yield of white sugar per unit by reducing losses sucrose caused the development of microbiological processes. The methods were tested in an industrial environment Nabutivsky sugar factory. The high efficiency of hydroksosulfate of aluminium (OSA) and (PGMGH) in complex reagent for lighting of polarimetric solutions in the determination of sucrose content in the sugar beet and juices is improved. A methodology for determining of sucrose content in sugar beet, pulp, pulp press water, diffusion and beet juices are developed. Efficiency gains and confirmed the accuracy of the methods in a Palmirskiy sugar factory.
Keywords: цукроза; дезінфектант; мікроміцети; технологічна якість цукрових буряків; sucrose; micromycetes; disinfectant; technological quality of sugar beet