Теоретичні аспекти і передумови створення кластеру молочної промисловості - Ніколаєнко, Світлана Миколаївна (My University, 2015)
Україна — потужна аграрна країна, з віковими традиціями рослинництва і тваринництва. Саме такі передумови і стали підґрунтям для розвитку харчової промисловості через формування й ефективне функціонування кластерних структур. При створенні кластеру виникає проблема ідентифікації самого кластеру як певного утворення, об’єднання, так і підприємств, що можуть стати повноправними учасниками кластеру та скористатися всіма перевагами участі в ньому. В роботі визначені основні методичні підходи ідентифікації кластерного утворення. Автором були визначені теоретичні підходи ідентифікації кластерів молочної промисловості, проаналізовані основні статистичні показники спроможності підприємств до кластерних утворень. Були визначені та проаналізовані КЛОК та КДВ молочної промисловості по Київській області за всіма варіантами розрахунків (за чистим доходом, кількістю підприємств та чисельністю працівників). В результаті розрахунку даних коефіцієнтів була визначена спеціалізація району та визначені перспективні галузі для розвитку кластерів. Ukraine is a powerful agrarian country with ancient traditions of crop and livestock farming. Such preconditions became the ground for the development of food industry by way of formation and effective operation of cluster structures. The process of cluster forming brings out a problem of cluster identification, concerning not only certain formation or association, but also enterprises that can become full members of the cluster and experience all the benefits of the membership. This research defines the main methodological approaches to cluster identification. The author determines theoretical approaches to identify dairy industry clusters, and analyses the main statistical indicators of enterprises towards capability of forming clusters. There were identified and analyzed coefficient of localization and coefficient of per capita production of dairy industry through Kiev region following all calculating options (net income, number of enterprises and quantity of employees). As a result of coefficient figure calculations, region specialization was determined and perspective fields for cluster development were defined
Keywords: спеціалізація району; коефіцієнт локалізації; кластер; ідентифікація; молочна промисловість; region specialization; coefficient of localization; cluster; identification; dairy; кафедра обліку і аудиту