Інтенсифікація процесів теплового оброблення пивного сусла з хмелем - Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Прядко, Микола Олексійович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна (My University, 2001)
Експериментально встановлено, що застосування виносного теплообмінника дає змогу інтенсифікувати процес кип'ятіння сусла в 2 рази. Інтенсифікація кип'ятіння позитивно впливає на якість сусла, прогнозується підвищення стійкості пива під час реалізації. Нова технологія оброблення хмелю забезпечує його економію на 10-18 %. Experimentally was determined, that the using of external heat exchanger allows to intensify the process of boiling wort in 2 times. Intensification of boiling influences positive on a quality of wort, projected to increase stability of beer during the implementation. The new technology of processing hops provides its economy by 10-18 %.
Keywords: кип'ятіння сусла; пивне сусло; хміль; теплообмінник виносний; remote heat exchanger; кафедра фізики та професійної безпеки; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра теплоенергетики та холодильної техніки