Аналіз методів отримання ланоліну - Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Левчук, Ірина Володимирівна; Маринін, Андрій Іванович; Пасічний, Василь Миколайович (My University, 2015)
Під час переробка вовни на волокно у промислових масштабах витрачають великі об’єми води: до 800- 1000 мас. частин до 1 частини вовни. Використана вода містить вовняний жир, супутні вовні мінеральні та органічні речовини, речовини для профілактики та лікування захворювань у тварин і рослин (пестициди, гербіциди тощо). У вовняному жирі також присутні компоненти мийних засобів [1, 2]. Вилучення вовняного жиру з промивних вод здійснюють центрифугуванням, флотацією чи відстоюванням. During the processing of wool fiber on an industrial scale are spending large amounts of water: 800- 1000 to the masses. part 1 of wool. Used water contains wool fat, wool related mineral and organic substances, substances for the prevention and treatment of diseases in animals and plants (pesticides, herbicides, etc.). In Wool fat also contains components detergents [1, 2]. Removing fat from wool wash water is carried out by centrifugation, settling or flotation.
Keywords: первинна переробка; ланолін; вовняний жир; primary processing; lanolin; wool fat; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів