Дослідження властивостей канабідіолу для лікування інфекційних захворювань викликаних SARS-CoV-2 - Майборода, Олена Іванівна (My University, 2022)
Досліджено, що КБД частково інгібує реплікацію SARS- CoV-2 за рахунок підсилення реакції на стрес ендоплазматичного ретикулуму рибонуклеази IRE 1а господаря та сигнальних шляхів інтерферону. Є потужним блокатором реплікації SARS-CoV-2 в епітеліальних клітинах легенів. КБД діє після проникнення вірусу, пригнічує експресію вірусних генів, припиняючи численні ефекти SARS-CoV-2 на транскрипцію генів господаря. Канабідіол є потенційним регулятором стресу господаря та противірусних запальних реакцій. Він може діяти не тільки як противірусний агент на початкових стадіях інфекції, але і захищати господаря від надмірної імунної відповіді на більш пізніх стадіях розвитку захворювання.
Keywords: кафедра харчової хімії; канабідіол; РНК-вірус; фармакологічні властивості; інгібітор реплікації; cannabidiol; RNA- virus; pharmacological properties; replication inhibitor