Бондарєва, ВікторіяМанк, Валерій ВеніаміновичМірошников, Олег Миколайович2021-03-222021-03-222015Бондарєва, В. Й. Отримання ліпідного комплексу з фолікулярних яєць курей методом осадження гексаном / В. Й. Бондарєва, В. В. Манк, О. М. Мірошников // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, № 2. – С. 217–222.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32962У статті описано процес отримання з фолікулярних яєць курей методом осадження гексаном ліпідного екстракту і визначення методом тонкошарової хроматографії (ТШХ) у його складі загальних ліпідів (ОЛ) і фосфоліпідів (ФЛ). Процес отримання ліпідного комплексу включав три стадії. Першою була стадія екстрагування фолікулярних яєць курей в етанолі й отримання ліпідної суспензії. Другою стадією була фільтрація суспензії й отримання фільтра ту — ліпідного екстракту, який поділяли на надосадну рідину і осад. Третьою стадією процесу було роздільне упарювання надосадної рідини і осаду, а також їх екстракція гексаном. Визначення загальних ліпідів і фосфоліпідів в отриманих екстрактах проводилося методом тонкошарової хроматографії.otherліпідний комплексфосфоліпідизагальні ліпідигексанфолікулярні яйцятонкошарова хроматографіяхлороформкафедра харчової хіміїкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівОтримання ліпідного комплексу з фолікулярних яєць курей методом осадження гексаномArticle