Отримання ліпідного комплексу з фолікулярних яєць курей методом осадження гексаном - Бондарєва, Вікторія; Манк, Валерій Веніамінович; Мірошников, Олег Миколайович (My University, 2015)
У статті описано процес отримання з фолікулярних яєць курей методом осадження гексаном ліпідного екстракту і визначення методом тонкошарової хроматографії (ТШХ) у його складі загальних ліпідів (ОЛ) і фосфоліпідів (ФЛ). Процес отримання ліпідного комплексу включав три стадії. Першою була стадія екстрагування фолікулярних яєць курей в етанолі й отримання ліпідної суспензії. Другою стадією була фільтрація суспензії й отримання фільтра ту — ліпідного екстракту, який поділяли на надосадну рідину і осад. Третьою стадією процесу було роздільне упарювання надосадної рідини і осаду, а також їх екстракція гексаном. Визначення загальних ліпідів і фосфоліпідів в отриманих екстрактах проводилося методом тонкошарової хроматографії.
Keywords: ліпідний комплекс; фосфоліпіди; загальні ліпіди; гексан; фолікулярні яйця; тонкошарова хроматографія; хлороформ; кафедра харчової хімії; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів