Утилізація відходів тваринництва з отриманням біогазу - Воронцов, Олександр Олександрович (My University, 2014)
Відпрацьовано режими очищення стоків, розрахована глибина зброджування (ефективність очищення), швидкість вилучення забруднень. Визначено склад біогазу і його вихід при розкладанні забруднюючих речовин. Оптимальним режимом очищення тваринницьких і близьких до них за складом стоків можна вважати безперервну метанову ферментацію зі швидкістю розбавлення 0,021 год. -1 в термофільних умовах. Переробка стоків комплексу по вирощуванню свиней потужністю 6 000 голів на рік дає можливість отримати приблизно 400 тис. м3 біогазу, переробка стоків комплексу по вирощуванню корів потужністю 15 000 голів на рік дає можливість отримати приблизно 1 500 тис. м3 біогазу. Modes of wastewater, calculated depth fermentation ( cleaning efficiency ) , the rate of removal of contaminants. The composition of biogas and its exit from the decomposition of pollutants. Optimal cleaning mode and livestock close to them in wastewater composition can be considered continuous methane fermentation with dilution rate of 0.021 h - 1 in thermophiles conditions. Wastewater complex hog capacity of 6,000 head per year gives you the opportunity to get about 400 thousand m3 of biogas, waste processing complex to grow cows capacity 15,000 heads per year gives you the opportunity to get about 1500 thousand m3 of biogas.
Keywords: біогаз; метан; очищення стічних вод; biogas; methane; waste water treatment; кафедра біотехнології і мікробіології