Дослідження режимів конвективного сушіння плодів калини - Євчук, Яна Валеріївна; Іванов, Дмитро Вікторович; Шутюк, Віталій Володимирович (My University, 2023)
Ягоди калини є високоефективною сировиною харчової промисловості у виробництві сиропів, морсів, цукатів, напоїв тощо. Для промислового використання найперспективнішим є попереднє сушіння калини так, як сушені продукти краще зберігаються без додаткових умов, простіше транспортуються й зручніші в технологіях. Дані експериментальне дослідження сушіння ягід калини сорту «Гранатовий браслет» за температур сушильного агенту 55, 70 і 85 °С і швидкості циркуляції повітря 0,5 м/с показали, що отримані зразки не мають значних відмінностей у більшості досліджуваних фізичних властивостей за винятком твердості шкіри та еластичності. Швидкість регідратації висушених ягід калини за різних температур не показали значної різниці в змін швидкості й становить 0,01 хв–1, а рівноважний вміст вологи в усіх зразках висушених у досліджуваному діапазоні при оводнені становить 14±0,5 кг/кг. Viburnum berries are highly effective raw materials of the food industry in the production of syrups, syrups, candies, drinks, etc. For industrial use, the most promising is preliminary drying of viburnum, as dried products are better stored without additional conditions, easier to transport and more convenient in terms of technology. Data from an experimental study of drying viburnum berries of the "Pomegranate Bracelet" variety at drying agent temperatures of 55, 70 and 85 °C and an air circulation speed of 0.5 m/s showed that the obtained samples did not have significant differences in most of the studied physical properties, with the exception of skin hardness and elasticity. The rate of rehydration of dried viburnum berries at different temperatures did not show a significant difference in rate changes and is 0.01 min–1, and the equilibrium moisture content in all samples dried in the studied range during hydration is 14±0.5 kg/kg.
Keywords: плоди калини; сушіння; кінетика; регідратація; кафедра технології консервування; viburnum fruits; drying; kinetics; rehydration