Оптимізація умов культивування гриба Rhizopus sp. 2000 ФМ – продуцента позаклітинної ліпази - Борисенко, А. В.; Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Антонюк, Марія Миколаївна; Айзенберг, Вікторія Леонідівна (My University, 2011)
Досліджено фізіолого-біохімічні особливості нового активного продуцента екзоліпази – термотолерантного штаму Rhizopus sp. 2000 ФМ та вивчено вплив деяких технологічних параметрів його культивування на синтез ферменту. Обрано оптимальні джерела вуглецю (соняшникова олія) та азоту (соєве борошно) для максимального синтезу ліпази. Оптимальні умови культивування Rhizopus sp. 2000 ФМ: швидкість перемішування середовища 160 об/хв, температура вирощування 40 – 42°С та додавання 5% добового інокулюму. Investigated physiological and biochemical properties of new active producer of extracellular lipase - thermotolerance strain Rhizopus sp. FM 2000 and the influence of some technological parameters of its cultivation on the synthesis of the enzyme. Elected optimal carbon source (sunflower oil - 1%) and nitrogen (soybean meal - 2%) for maximum production of lipase. Optimal conditions for cultivating Rhizopus sp. FM 2000: move medium speed 160 rpm, growing at a temperature 40-42˚ C with adding 5% daily inokulyum.
Keywords: скринінг; ліполітичних активність; оптимізація; умови культивування; screening; microscopic fungi; lipolytic activity; optimization; culture conditions; мікроскопічні гриби; кафедра біотехнології і мікробіології