Іщенко, Віра МиколаївнаКочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаКвітковська, Надія ПетрівнаЯкімінська, А. Г.Іщенко, Микола Володимирович2021-02-112021-02-112018Застосування молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії для виявлення фальсифікації пастеризованого молока / В. М. Іщенко, О. В. Кочубей-Литвиненко, Н. П. Квітковська, А. Г. Якімінська, М. В. Іщенко // Наукові праці НУХТ. – 2018. – Т. 24, № 5. – С. 236–243.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32572У статті проаналізована проблема фальсифікації харчових продуктів, зокрема молока. Проведено огляд основних видів фальсифікації молока та причин, які призводять до неї. Зазначено, що нині набуває поширення підміна молока його відновленим аналогом, тобто «молоком», одержаним із сухих сумішей. Огляд останніх наукових публікацій показав, що наразі все більшоїпопулярності для виявлення фальсифікації молочної продукції набуває метод молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії (флуоресценція) як скринінговий метод. Автори відмічають, що саме метод флуоресценції надає можли вість детектувати конформаційні зміни білків, що відбуваються в різних умовах виробництва і зберігання молочної продукції, оосередковано визначати ступінь термообробки, не потребує складної пробопідготовки і характеризується високою чут живістю.The article analyzes the problem of falsification of food products, in particular milk. An overview of the main types of milk adulteration and the reasons that lead to it. It is noted that now the replacement of milk with its reconstituted analogue, ie "milk" obtained from dry mixes, is becoming widespread. A review of recent scientific publications has shown that now the method of molecular absorption and emission spectrometry (fluorescence) as a screening method is becoming increasingly popular for detecting falsification of dairy products. The authors note that the fluorescence method makes it possible to detect conformational changes in proteins occurring in different conditions of production and storage of dairy products, indirectly determine the degree of heat treatment, does not require complex sample preparation and is characterized by high audibility.otherмолокофлуоресценціяfluorescencemilkмолекулярно-абсорбційна спектроскопіяmolecular absorption spectroscopyкафедра технології молока і молочних продуктівкафедра харчової хіміїЗастосування молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії для виявлення фальсифікації пастеризованого молокаArticle