Синтез поверхнево-активних речовин Аcinetobacter calcoaceticus К-4 на суміші енергетично нерівноцінних ростових субстратів - Пирог, Тетяна Павлівна; Білець, І. В.; Конон, Анастасія Дмитрівна (My University, 2012)
Встановлено можливість інтенсифікації синтезу метаболітів з поверхнево-активними і емульгувальними властивостями за умов росту Асіnеtоbасtеr саlсоасеtісus К-4 на суміші енергетично надлишкового (гексадекан) і енергетично дефіцитних (гліцерин, глюкоза, етанол) субстратів. Умовна концентрація поверхнево-активних речовин (ПАР) на суміші ростових субстратів підвищувалася у 1,2 — 4 рази порівняно з культивуванням штаму К-4 на моносубстратах. Найвищі показники синтезу ПАР на суміші гексадекану і етанолу, гексадекану і глюкози спостерігалися за використання інокуляту з відповідних змішаних субстратів, а на суміші гексадекану і гліцерину — у разі застосування посівного матеріалу, вирощеного на моносубстраті гексадекані. The possibility of the synthesis intensification of the metabolites with emulsifying and surface-active properties under the Acinetobacter calcoaceticus K-4 cultivation on mixture of energy excess (hexadecane) and energy deficit (glycerol, glucose, ethanol) substrates was shown. Conditional concentration of the surface-active substances (SAS) on mixed substrates increased in 1,2 — 4 fold as compared with growth of the strain K-4 on monosubstrates. Maximal SAS synthesis on mixture of hexadecane and ethanol, hexadecane and glucose were detected with using the inoculum grown on corresponding mixed substrates, on mixture of hexadecane and glycerol — with using the inoculate grown on hexadecane.
Keywords: поверхнево-активні речовини; інтенсифікація біосинтезу; енергетично нерівноцінні ростові субстрати; surface active substances; intensification of biosynthesis; energy nonequivalent growth substrates; кафедра біотехнології і мікробіології