Формування системи управління якістю на підприємствах молочної промисловості - Осадчук, Оксана Павлівна (My University, 2015)
Дисертаційна робота присвячена узагальненню теоретичних і методичних положень, розробленню практичних рекомендацій щодо удосконалення формування системи управління якістю на підприємствах молочної промисловості. Досліджено сутність категорії «якість» на основі визначення її головних аспектів. Застосовуючи системну методологію виокремлено основні структурні елементи системи управління якістю. Досліджено тенденції світового впровадження сучасних систем управління якістю, динаміку поширення найбільш пріоритетних систем управління якістю (ISO 9001, ISO 22000, ISO14001) на вітчизняних підприємствах молокопереробної галузі, виявлено основні причини, що стримують інтеграцію сучасних інструментів управління якістю в практичну діяльність національних підприємств. Розглянуто особливості формування системи управління якістю в контексті теорії життєвого циклу. Запропоновано теоретичний підхід до моделювання життєвого циклу системи управління якістю, що відображає послідовну зміну еволюційних стадій розвитку: розроблення, впровадження, розвиток, зрілість та сталість. Запропоновано методичний підхід щодо оцінювання стану формування та розвитку системи управління якістю, на основі якого визначено стан формування досліджуваних об’єктів та виявлено стадії їх еволюційного розвитку. Відповідно до отриманих результатів, розроблено систему заходів щодо удосконалення формування кожної досліджуваної системи управління якістю та забезпечення її розвитку в довгостроковій перспективі. The thesis is devoted to generalization of theoretical and methodological provisions, development of practical recommendations for improving the formation of a quality management system for the dairy industry. The essence of the category of "quality" based on the definition of its main aspects. By applying a systematic methodology singled basic structural elements of the quality management system. The tendencies of the global introduction of modern quality management systems, dynamic distribution highest priority quality management systems (ISO 9001, ISO 22000, ISO14001) to domestic enterprises dairy industry, revealed the main reasons hindering the integration of modern tools of quality management in practice national enterprises. The features of the formation of a quality management system in the context of the theory of the life cycle. A theoretical approach to modeling lifecycle quality management system, reflecting the succession of evolutionary stages: design, implementation, development, maturity and stability. The methodical approach for evaluating the state of formation and development of the quality management system, on which the state determined the formation of the objects found and the stage of their evolution. According to the results, the system of measures to improve the formation of each studied quality management system and ensure its development in the long run.
Keywords: якість; система управління якістю; міжнародні стандарти ISO; елементи системи управління; quality; quality system management; international standards ISO; system management elements; кафедра економіки праці та менеджменту