Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції - Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Бутенко, Олена Миколаївна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Біла, Галина Миколаївна; Дроков, Вісаріон Григорович (My University, 2012)
Метою та основним завданням дослідження був моніторинг нітратів у рослинній продукції і розробка заходів щодо їх зменшення та відповідні рекомендації споживачам цієї продукції. Нітрати в досліджуваних зразках визначали стандартним іонометричним методом. Межа виявлення NO3 – іонів – 6 мг/кг. Моніторинг показав, що різні овочі та плоди мають неоднакову здатність накопичувати нітрати. Інформація щодо динаміки нітратів у соці зі столового буряку та моркви при їх зберіганні упродовж 2 – ох годин. Також підтверджується, що видалення поверхневого шару у овочів та плодів (шкірки) є ефективним заходом зменшення нітратів у червоному буряці, моркві, огірках та бананах. The aim of this work is to monitor fruit and vegetables to determine the content of nitrates and to workout the recommendations to reduce their quantity. The authors show the results of determining the contest of nitrates in the most common fruit and vegetables in Ukraine. The monitoring was done by potentiometry method with the help of nitraselective electrode on ionometer I-160. The dynamics of NO3- containing in red beet, carrot and other vegetable products juice and marc was studied. The monitoring showed that different fruit and vegetables have different ability to accumulate this substance.
Keywords: нітрати; моніторинг; рослинна продукція; нітратселективний електрод; іономір; градуювальний графік; потенціометрія; nitrates; monitoring; vegetable products; nitraselective electrode; ionometer; calibration graph; potentiometry; кафедра харчової хімії