Матко, Світлана ВасилівнаМанк, Валерій ВеніаміновичМельник, Людмила МиколаївнаЖестерева, Наталія Анатоліївна2012-09-112012-09-112005Дослідження адсорбції колоїдних речовин яблучного соку палигорськітом / С. В. Матко, В. В. Манк, Л. М. Мельник, Н. А. Жестерева // Харчова промисловість, – 2005. – № 4. – С. 50–53.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/2475Вивчено можливість і визначено оптимальні технологічні параметри використання природного дисперсійного мінералу палигорськіту в технології прояснення яблучного соку. Встановлено, що в обробленому соку найсуттєвіше зменшується кількість колоїдних речовин, насамперед пектинів, порівняно з контролем. Це дає підстави припустити, що саме адсорбція пектинових речовин поверхнею сорбенту сприяє проясненню соку.Possibility is studied and optimum technological parameters of the use of natural dispersion mineral of paligorscit in the technology of clearing up of apple juice are defined. It is determined that in processed juice quantitys of colloid matters diminishes considerably, first of all pectins, in comparison with the control. This gives the grounds to assume that exactly the adsorption of pectin matters by the sorbent surface assists to clear up juice.otherпектинові речовинипалигорськітадсорбціяяблучний сікколоїдиpectin matterspaligorscitadsorptionapple juicecolloidsкафедра процесів і апаратів харчових виробництвкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівкафедра технології консервуванняДослідження адсорбції колоїдних речовин яблучного соку палигорськітомArticle