Роль електронних систем у громадському харчуванні на прикладі СУПіК 2 - Солдатова, Оксана Володимирівна; Луцька, Наталія Миколаївна; Кузьмін, Олег Володимирович; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Подобій, Олена Валеріївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна (My University, 2025)
У сучасних умовах воєнних викликів, соціальних трансформацій і реформування освітнього середовища цифровізація громадського харчування у закладах освіти набуває особливого значення як ключовий чинник забезпечення ефективності, прозорості, інклюзивності та безпечності. Аналіз функціональних можливостей електронної системи «СУПіК 2» свідчить, що її впровадження дозволяє суттєво оптимізувати управлінські процеси, підвищити рівень контролю за дотриманням норм харчування, забезпечити персоналізацію раціону та адаптацію меню до індивідуальних потреб дітей, зокрема з особливими освітніми потребами. Такі рішення узгоджуються з положеннями Національної стратегії розвитку інклюзивного навчання до 2029 року та Стратегії цифрового розвитку України до 2030 року, у яких наголошується на формуванні безбар’єрного, інноваційного та технологічно інтегрованого освітнього простору. В умовах післявоєнного відновлення України цифровізація харчування у закладах освіти постає не лише як технічне, а й як соціально-гуманітарне завдання, спрямоване на підвищення довіри до освітніх інституцій і забезпечення продовольчої безпеки. Система «СУПіК 2» створює єдину платформу для обліку неперероблених, частково перероблених і перероблених харчових продуктів, контролює їх якість і безпечність відповідно до принципів HACCP, автоматизує планування сезонних і дієтичних меню, враховує харчову та енергетичну цінність, наявність алергенів і дієтичних обмежень. Завдяки інтеграції з «хмарними» сервісами система формує єдиний інформаційний простір для взаємодії адміністрації, педагогів, батьків і медичних працівників, забезпечуючи оперативний доступ до даних про склад і поживну цінність страв у режимі реального часу. Це сприяє підвищенню ефективності, прозорості та соціальної відповідальності освітнього процесу. У ширшому контексті «СУПіК 2» розглядається як стратегічний інструмент цифрової трансформації системи громадського харчування, який поєднує технологічні інновації з принципами сталого розвитку, інклюзії та безбар’єрності. Таким чином, система формує нову модель управління харчуванням у сфері освіти, що відповідає викликам післявоєнного відновлення України та сприяє створенню безпечного, якісного й доступного середовища для всіх здобувачів освіти.
Keywords: електронні системи; СУПіК 2; громадське харчування; інклюзивна освіта; electronic systems; public catering; inclusive education; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв