Ніжинські грецькі купці Зосими: підприємницька, просвітницька та благодійна діяльність - Пилипенко, Олександр Євгенійович (My University, 2020)
Метою статті є дослідження підприємницької, просвітницької та благодійної діяльності родини грецьких купців Зосимів. Методологічно робота побудована на основі антропологічного підходу. Наукова новизна. Дослідження внесло до наукового обігу інформацію з раніше невідомих архівних джерел, що суттєво розширило уявлення про діяльність меценатів Зосимів. Висновки. Через певні життєві обставини брати Зосими змушені були покинути батьківщину та проживати в Ліворно, Москві та Ніжині. Багаторічна їх діяльність помітно вплинула на соціально-економічне, культурне й релігійне життя греків. Зосимади вболівали за долю Еллади. Вони надали значні кошти для збереження та поширення грецької культури і мови, сприяли об‘єднанню греків, поліпшенню становища їх громад за кордоном. У 1804 р. уряд Іонійської Республіки, враховуючи багаторічне невтомне благодійництво Зосимів, пожалував їм диплом на дворянство. Як свідчать джерела та спеціальна література, кошти братів Зосимів направлялись переважно на такі цілі: грошова допомога у підготовці визвольної боротьби грецького народу проти османського панування; будівництво, реставрація, ремонт і утримання церков у містах і селах; фінансова допомога бідним прихожанам грецьких церков; заснування духовних і загальноосвітніх навчальних закладів; заснування стипендій для учнів і студентів, які навчалися в європейських університетах; видання грецьких книг і підручників для шкіл; матеріальна допомога лікарням, притулкам для бідних і самотніх родин; матеріальна допомога науковим товариствам. Значення величезних матеріальних внесків важко оцінити. Без них не вийшло б у світ багато праць А. Кораіса, Н. Теотокіса, Е. Булгаріса й інших просвітителів. Кошти грецьких купців були фінансовою основою розгортання новогрецького Просвітництва.
Keywords: Ніжин; просвітництво; греки; Зосими; благодійність; підприємництво; Nizhyn; Zosima; entrepreneurship; education; charity; кафедра гуманітарних дисциплін