Prospects of potato pulp disposal: review - Rubanka, Kateryna; Terletska, Vita; Pysarev, Maxim; Abramova, Asiat (My University, 2021)
Метою даної роботи було представити основні напрями використання відходів картоплі як джерела різноманітних поживних речовин, які можуть бути використані для отримання додаткових ресурсів – цінної харчової, кормової та технічної продукції. У статті розглянуто та проаналізовано сучасні методи переробки картопляної мезги, окреслено основні переваги використання цих відходів у різних галузях промисловості та проаналізовано проблеми, які при цьому виникають. На основі аналізу літератури ми ідентифікували такі компоненти Bacillius licheniformis, Aspergillus niger, Trichoderma asperellum - для екстракції білка, лимонна кислота - для екстракції пектину, Acremonium cellulolyticus - для оцукрювання залишків крохмалю при виробництві етанолу, використання яких перед або при бродінні забезпечує значний вихід біологічно активних речовин. Ми підтвердили можливість використання целюлози в харчовій промисловості. Однак його харчова цінність і ціна можуть створити всі перспективи для використання в харчовій промисловості. The purpose of this work was to present the main directions of using potato waste as a source of various nutrients that can be used to obtain additional resources - valuable food, feed and technical products. The article considers and analyses modern methods of potato pulp processing, outlines the main benefits of using these wastes in different industries and analyses the problems that arise with this. Based on the literature analysis, we have identified the following components Bacillius licheniformis, Aspergillus niger, Trichoderma asperellum - for protein extraction, citric acid - for pectin extraction, Acremonium cellulolyticus - for saccharification of starch residues during ethanol production, the use of which before or during fermentation provides significant yield of biologically active substances. We have confirmed the possibility of using pulp in the food industry, although there is very little attention paid as a raw material ingredient in the literature. However, its nutritional value and price can create all the prospects for use in the food industry.
Keywords: кафедра технології консервування; кафедра готельно-ресторанної справи; картопляна мезга; переробка відходів крохмаловиробництва; біологічно активні компоненти; етанол; potato pulp; food waste utilization; biologically active components; biogas, ethanol