Спосіб очищення гідролізату із пшениці(Деклараційний патент на корисну модель № 16729) - Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Манк, Валерій Веніамінович; Лагода, Володимир Андрійович (My University, 2006)
Спосіб очищення гідролізату із пшениці, що включає його фільтрування, оцукрювання, додавання активованого вугілля, перемішування суспензії та її подальше фільтрування, який відрізняється тим, що перед фільтруванням вихідного гідролізату після розріджування передбачається додаткове використання природного сорбенту бентоніту і аніонного поліакріламідного флокулянта, при цьому до гідролізату спочатку додається бентоніт в кількості 1,8…2,0 % до маси СР гідролізату, суміш витримується при перемішуванні протягом 20…25 хв за температури 90…95 С , потім до неї додається флокулянт в кількості 0,002…0,0025 % до маси СР гідролізату, витримується при переміш уванні в ламінарному режимі протягом 5…10 хв за температури 90…95 С. Method of cleaning hydrolysate of wheat, including filtering, saccharification, adding activated carbon, mixing suspension and its subsequent filtration, characterized in that prior to filtration the source of the hydrolysate after thinning provides for the supplementary use of the natural sorbent of bentonite and anionic poliacrilicamid flocculant, to hidrolyzate added first bentonite in the amount of 1.8 ... 2,0 % of the weight of the DS hydrolysate, the mixture is maintained at hashing within 20 ... 25 min at the temperature of 90 ... 95 C, then it automatically adds the flocculant in the amount of 0,002 ... 0,0025 % of the weight of the DS hydrolysate is aged under stirring laminar mode for 5 ... 10 min at the temperature of 90 ... 95  C.
Keywords: бентоніт; флокулянт; швидкість фільтрування; гідролізат; каламутність фільтрату; bentonite; flocculant; filtration rate; hydrolyzate; filtrate turbidity; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів; кафедра технології оздоровчих продуктів