Аналіз і прогнозування фінансової стійкості підприємства - Роганова, Ганна Олександрівна; Кравченко, Інна Валеріївна (My University, 2021)
Метою статті є визначення ролі аналізу фінансової стійкості як важливої складової комплексного аналізу фінансового стану суб’єкта господарювання. Систематичне оцінювання фінансової стійкості дозволяє вчасно коригувати стратегію і тактику розвитку підприємства, приймати обгрунтовані управлінські рішення, контролювати ліквідніст ь, платоспроможність і фінансову стабільність підприємства. У результаті дослідження для досягнення мети вирішено завдання: з’ясовано тип фінансової стійкості підприємства кондитерської промисловості; здійснено коефіцієнтний аналіз фінансової стійкості; пр оаналізовано динаміку змін фінансової стійкості; здійснено прогнозування фінансової стійкості за допомогою інтегрального показника на основі таксономічного підходу. Під час вирішення поставлених завдань використано загальноекономічні та спеціальні методи і прийоми дослідження економічних задач: синтез, індукція, дедукція, узагальнення, агрегатний метод, порівняльний аналіз відхилень, коефіцієнтний і маржинальний метод, стандартизація показників, прогнозування, метод аналізу трендів, графічний метод. Об’єктом дослідження виступає ПрАТ «Монделіс Україна». Результати аналізу за період 2017–2020 років свідчать про нестійкий фінансовий стан, порушення фінансової стійкості підприємства. Але за допомогою лінії тренду ми прогнозуємо підвищення інтегрального таксономічного показника фінансової стійкості у майбутньому. Узагальнюючий показник зміни фінансової стійкості підприємства підтверджує зроблений висновок про покращення фінансової стійкості підприємства в динаміці. Вирішення проблеми підвищення фінансової стійкості й рівноваги ПрАТ «Монделіс Україна» та збільшення наявності власних коштів є можливим перш за все за рахунок збільшення обсягу реалізації продукції, розмірів прибутку та відповідно підвищення рентабельності. Проте заходи щодо зміцнення фінансової стійко сті можуть дати позитивні результати лише за умови комплексного, системного та обов’язкового їх застосування. Перспективи подальших досліджень полягають у виявленні взаємозв’язків рівня фінансової стійкості з синхронністю формування у часі збалансованих за розміром грошових потоків підприємства.
Keywords: фінансова стійкість; фінансовий стан; фінансовий аналіз; коефіцієнтний аналіз; тренд; прогнозування; financial stability; financial status; financial analysis; coefficient analysis; trend; кафедра фінансів