Наночастинки кремнію, фулерену і срібла - Пастушенко, Ігор Миколайович; Михієнко, Яна Анатоліївна; Марценюк, Олександр Степанович (My University, 2021)
Глибоке вивчення властивостей наночастинок, серед яких можуть бути як шкідливі, так і корисні для організму людини, дозволить обґрунтувати доцільність їх отримання і використання. Відомі штучні і природні наночастинки кремнію, фулерену, срібла. Двоокис кремнію (пісок) найпоширеніший мінерал на планеті і людина в процесі еволюції пристосувалась до випромінювань води, яка пройшла крізь його товщі, і збагатилась наночастинками кремнію. Така природна вода необхідна для здорового існування людини і сприяє лікуванню захворювань. Навпаки, вода що пройшла крізь товщі мінералів важких і радіоактивних металів, шкодить організму. Настояна на шунгіті вода має певні лікувальні властивості, але спектр її електромагнітних випромінювань не відповідає необхідному для людини. Використання нанокапсул значно знижує попадання в організм наночастинок срібла і зменшує іх побічні ефекти. Природна вода з наночастинками кремнію корисна для організму, а настояну на шунгіті і осріблену воду доцільно використовувати для лікування, а не як добавки до продуктів харчування постійного вживання.
Keywords: наночастинки; кремній; срібло; фулерени; шунгіт; nanoparticles; silicon; silver; fullerenes; shungite; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв