Інвестиційно-інноваційна діяльність підприємств в умовах воєнного стану - Михайлик, Ольга Михайлівна; Бірак, Євген Васильович (My University, 2023)
Стаття розглядає питання інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств в умовах воєнного стану, який, безперечно, негативно впливає на здатність підприємств залучати інвестиції та реалізовувати інноваційні проєкти. При цьому обґрунтовано, що розвиток інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств є одним з ключових факторів успішного економічного розвитку країни, а інвестиції в нові технології, дослідження та розвиток допомагають створити конкурентні переваги, забезпечити стабільне зростання та збільшення прибутків підприємств. У статті висвітлено основні чинники, які впливають на інвестиційно-інноваційну діяльність підприємств в умовах воєнного стану, такі як політична та економічна нестабільність, ризик втрати активів, зниження попиту на продукцію та послуги тощо. Обґрунтовано напрямки інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств в умовах повномасштабного вторгнення, такі як: розробка нових технологій та продуктів, розвиток альтернативних ринків, мотивація інвестування, прискорення появи інновацій, партнерство і співпраця. Стаття також звертає увагу на можливості та стратегії, що допомагають підприємствам забезпечити свою інвестиційно-інноваційну діяльність навіть у непевних умовах. Висновком статті є те, що інвестиційно-інноваційна діяльність підприємств в умовах воєнного стану має свої специфічні особливості та вимагає підвищеної уваги до її планування. Досягнення успіху в таких умовах можливе завдяки відповідному управлінню ризиками, підбору ефективних стратегій та пошуку нових можливостей. The article examines the issue of investment and innovative activity of enterprises under martial law conditions, which undoubtedly negatively affect the ability of enterprises to attract investments and implement innovative projects. At the same time, it is substantiated that the development of investment and innovative activities of enterprises is one of the key factors of successful economic development of the country, and investments in new technologies, research and development help to create competitive advantages, provide stable growth and increase the profits of enterprises. The article describes the main factors that affect the investment and innovative activities of enterprises in wartime conditions, such as political and economic instability, the risk of assets loss, a decrease in demand for products and services, etc. It is reviewed the directions of investment and innovative activity of enterprises in the conditions of full-scale invasion, such as: development of new technologies and products, development of alternative markets, investment motivation, accelerating innovation, partnership and cooperation.
Keywords: інвестиції (харчова промисловість); інновації (харчова промисловість); інвестиційно-інноваційна діяльність; investment and innovation activities; воєнний стан; інвестиційний клімат; investment; innovation; martial law; investment climate; opportunities; кафедра економіки і права