Обробляємо зерно і пресовані хлібопекарські дріжджі малими дозами радіації - Жестерева, Наталія Анатоліївна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Марценюк, Людмила Степанівна; Дубовий, В. К. (My University, 2009)
Для експерементальної перевірки впливу малих доз радіації на функціонування і розвиток живих організмів ми дослідили опромінення зерна пшениці швидкими нейтронами. Вивчення показало, що пшениця, яку перед пророщуванням замочували у попередньо опроміненій воді, виявилася більш життєздатною за швидкістю росту і кількістю пророщених зерен, ніж просто опромінена. Найбільша інтенсивність цих процесів спостерігалася в перші дві доби. To experimentally test the effect of small doses of radiation on the functioning and development of living organisms, we investigated the irradiation of wheat by fast neutrons. The study showed that the wheat which is soaked before germination previously irradiated in water, proved to be more viable in growth rate and the number of germinated seeds than irradiation. The highest intensity of these processes was observed in the first two days.
Keywords: опромінення; irradiation; зерно; grain; хлібопекарські дріжджі; baker's yeast; радіація; radiation; кафедра біотехнології і мікробіології