Вплив відбору дифузійного соку на прибутковість бурякоцукрового виробництва - Масліков, Михайло Олександрович; Масліков, Максим Михайлович (My University, 2022)
Розроблена модель дифузійного процесу та програма розрахунку оптимального коефіцієнта відбору дифузійного соку і втрати цукрози у жомі. Новизна моделі полягає у представленні дифузійного процесу між буряковою стружкою і екстрагентом як масопровідності (утрудненої дифузії) у системах з твердою фазою. Такий підхід дозволяє враховувати додатково вплив наступних чинників: чистоту клітинного соку; структуру стружки; нелінійність масовіддачі від довжини ста грамів бурякової стружки; тривалість екстракції; пресування жому та повернення у дифузійний апарат потрібної кількості жомопресової води. За критерій оптимізації прийнято очікувану зміну прибутку виробництва цукру. Ця модель дозволяє прогнозувати прибутковість виробництва цукру з буряка залежно від техніко-економічних умов виробництва і кон’юнктури цін на товари, що впливають на доходи і видатки виробництва.
Keywords: кафедра теплоенергетики та холодильної техніки; екстрагування бурякової стружки; відбір дифузійного соку; цукроза; жом; extraction of beet shavings; selection of diffusion juice; sucrose; pulp