Масліков, Михайло ОлександровичМасліков, Максим Михайлович2023-12-142023-12-142022Масліков, М. О. Вплив відбору дифузійного соку на прибутковість бурякоцукрового виробництва / М. О. Масліков, М. М. Масліков // Implementation of modern technologies in science : 13 th International scientific and practical konference, December 20-23 2022, Varna, Bulgaria. – Varna : International Science Group, 2022. – Pp. 535-544https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/41760Розроблена модель дифузійного процесу та програма розрахунку оптимального коефіцієнта відбору дифузійного соку і втрати цукрози у жомі. Новизна моделі полягає у представленні дифузійного процесу між буряковою стружкою і екстрагентом як масопровідності (утрудненої дифузії) у системах з твердою фазою. Такий підхід дозволяє враховувати додатково вплив наступних чинників: чистоту клітинного соку; структуру стружки; нелінійність масовіддачі від довжини ста грамів бурякової стружки; тривалість екстракції; пресування жому та повернення у дифузійний апарат потрібної кількості жомопресової води. За критерій оптимізації прийнято очікувану зміну прибутку виробництва цукру. Ця модель дозволяє прогнозувати прибутковість виробництва цукру з буряка залежно від техніко-економічних умов виробництва і кон’юнктури цін на товари, що впливають на доходи і видатки виробництва.otherкафедра теплоенергетики та холодильної технікиекстрагування бурякової стружкивідбір дифузійного сокуцукрозажомextraction of beet shavingsselection of diffusion juicesucrosepulpВплив відбору дифузійного соку на прибутковість бурякоцукрового виробництваThesis