Деструкція комплексних з важкими металами нафтових забруднень за присутності поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 - Пирог, Тетяна Павлівна; Антонюк, Ніна Олександрівна; Панасюк, Катерина Вікторівна; Антонюк, Світлана Ігорівна (My University, 2015)
У статті досліджено можливість використання поверхнево-активних речовин (ПАР) Nocardia vaccinii IMB B-7405 у вигляді культуральної рідини для деструкції комплексних з важкими металами нафтових забруднень. Встановлено, що після обробки культуральною рідиною штаму IMB B-7405 (об’ємна частка −10 %) ступінь деструкції нафти у воді (3−6 г/л) за наявності суміші катіонів міді, кадмію і свинцю (0,1−1,0 мМ) на 25 добу становив 80−90 %. Інтенсифікація розкладання нафти за наявності поверхнево-активних речовин зумовлена активацією природної нафтоокиснювальної мікробіоти, що засвідчило збільшення її чисельності до кінця експерименту на 2−3 порядки. The possibility of using Nocardia vaccinii IMB B-7405 surfactants in the form of culture liquid for destruction of complex oil pollutions with heavy metals was studied. It was shown that the degree of oil degradation in water (3−6 g/l) containing the mixture of copper, cadmium and lead cations (0.1−1.0 mM) after treatment with culture liquid of the IMB B-7405 strain (10 % v/v) at 25 days was 80−90 %. Intensification of oil decomposition in the presence of surfactants is determined by activation of natural oil-oxidizing microbiota, concentration of which was increased to the and of experiment in 100-fold.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; Nocardia vaccinii IMB В-7405; поверхнево-активні речовини; комплексні з важкими металами нафтові забруднення; розкладання нафти; biosurfactants; complex oil pollution with heavy metals; destruction of oil