Огляд причин утворення токсинів C. Botulinum в консервованих продуктах - Іващенко, Катерина Юріївна; Красуля, Олена Олександрівна (Іващенко, К. Огляд причин утворення токсинів C. Botulinum в консервованих продуктах / К. Іващенко, О. Красуля // Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції : програма та тези матеріалів VIІI Міжнародної науково-технічної конференції, 5-6 листопада 2019 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2019. – С. 328-330, 2019)
Для профілактики виникнення токсинів C. Botulinum, крім основних, загальноприйнятних правил санітарії та гігієни, необхідно суворо дотримуватись науково обґрунтованих технологічних параметрів, не допускати до виробництва нестерилізованої продукції сировини, підозрілої щодо токсиноутворення, контролювати наявність спор мезофільних анаеробних мікроорганізмів. To prevent the occurrence of C. Botulinum toxins, in addition to the basic, generally accepted rules of sanitation and hygiene, it is necessary to strictly adhere to scientifically sound technological parameters, to prevent the production of unsterilized raw materials suspected of toxin formation, to control spores of mesophilic anaerobic microorganisms.
Keywords: харчові отруєння; пищевые отравления; патогени; patogens; ботулінічні токсини; botulinum toxins; кафедра технології молока і молочних продуктів