Ровинський, Артем Дем’яновичОлянська, Світлана ПантелеймонівнаЛевицький, Я. Г.2012-12-172012-12-172009Ровинский, А. Д. Модернізація кристалізаційного відділення ВАТ “Чортківський цукровий завод” компанією “Техінсервіс” / А. Д. Ровінський, С. П. Олянська, Я. Г. Левицький // Сахар. - 2009. - № 9. - С. 54-59.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/4448Наведено результати поетапної модернізації випарної установки і продуктового відділення на ВАТ “Чортківський цукровий завод”. Реконструйована теплова схема заводу з заміною IV і V корпусів на плівкові апарати виробництва “Техінсервіс”, що дозволило впровадити низькотемпературний режим уварювання утфелів з використанням сокових парів ІІІ і IV корпусів випарної установки. Впроваджено схему уварювання утфелю І кристалізації з використанням маточного утфелю. У вакуум-апаратах І продукту уварюється сироп до в’язкості затравки і після цього вводиться розрахункова кількість маточного утфелю залежно від заданого кінцевого розміру кристалів. Модернізація продуктового відділення дозволила скоротити тривалість уварювання на 1,5–2 год., збільшити вихід кристалічного цукру із утфелю до 50–52 %, зменшити втрати сахарози в мелясі, за стабільно низьких витратах газу – 3,28–3,19 до маси буряків. In this article results of modernization of evaporator system and crystallization station on JSC “Chertkovskiy sugar plant” by “Techinservice” company are given. Convective thermal coupling of the plant is reconstructed with change of ІV and V frames to film evaporators. Scheme of A-boiling with use of mother massecuite is introduced, that allows to reduce continuance of boiling for 1,5–2 hours, increase sugar recovery from massecuite to 50–52%. Vertically supported mold with moving cooling system is set, which is controlled by microprocessor system, which allows to control the speed of massecuite cooling. Modernization of sugar end allows to increase the sugar recovery and reduce sugar losses in molasses in stable low gas input – 3,28–3,19 % to beet mass.otherзменшення втрат сахарозиreduce sugar lossesвитрати енергіїоптимізація випарної установкиплівкові апаративакуум-апаратматочний утфельзатравна суспензіяавтоматичний контрольмікропроцесорна системашвидкість охолодження утфелюрухома поверхня охолодженняenergy expenditureoptimization of evaporation stationfilm evaporatorvacuum panmother massecuiteseed suspensionautomatic controlmicroprocessor systemrate coolingvertically supported mold with moving cooling systemspeed of massecuite coolingкафедра технології цукру і підготовки водиМодернізація кристалізаційного відділення ВАТ “Чортківський цукровий завод” компанією “Техінсервіс”Article