Підвищення ефективності роботи комбінованого сусловарильного апарату - Чепелюк, Олександр Миколайович; Удодов, Сергій Олександрович; Чепелюк, Олена Олександрівна (My University, 2023)
При вивченні осідання твердих часточок хмелю на дно комбінованого сусловарильного апарату використані напівемпірична теорія руху річкових наносів та теорія пограничного шару, зокрема відомий розподіл поля швидкості поблизу дна апарата. Математичний опис процесу відділення часточок хмелю від сусла враховує вплив конструктивних та режимних параметрів роботи апарату. Отримано залежність для розрахунку швидкості відкладання від, при якій часточки, що рухаються, осідають на дно комбінованого сусловарильного апарату. Встановлено, що для часточок різних розмірів і форми швидкість відкладання за умови руху сусла в апараті становить від 0,65 до 0,08 м/с. На основі отриманих результатів дано рекомендації по конструкційних і режимних параметрах апарату. Розроблена модель є адекватною реальному процесу осадження.

The semi-empirical theory of river sediment movement and the boundary layer theory, in particular the known distribution of the velocity field near the bottom of the apparatus, were used to study the settling of solid hop particles to the bottom of the combined wort brew machine. The mathematical description of the process of separation of hop particles from wort takes into account the influence of the design and operating parameters of the apparatus. The dependence for calculating the deposition rate sed, at which the moving particles settle to the bottom of the combined wort brew machine, was obtained. It was found that for particles of different sizes and shapes the deposition rate under the condition of wort movement in the apparatus ranges from 0.65 to 0.08 m/s. Based on the obtained results, recommendations on the design and operating parameters of the apparatus are given. The developed model is adequate for the actual sedimentation process.
Keywords: сусловарильний апарат; часточки; осідання; швидкість; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; wort brew machine; particles; sedimentation; speed