Вплив дисперсності фарб глибокого друку на кольоровідтворювання при виготовленні паковань для харчової промисловості - Хохлова, Розалія Анатоліївна; Марцинкевич, Леся Валентинівна; Степанець, Валентина Василівна; Чепелюк, Олена Олександрівна; Десик, Микола Григорович (My University, 2024)
Глибокий друк найкраще відтворює тональні значення кольорових зображень завдяки здатності друкарських форм відтворювати різну товщину шару фарби у світлих, середніх і темних тонах та використовувати у їх виробництві процентні значення насиченості кольору. Час затвердіння тріадних фарб глибокого друку визначається швидкістю випаровування розчинника, його кількістю в кожній конкретній кольоровій градації та властивостями друкованих поверхонь. У цій статті розглядається вплив складу, концентрації та дисперсності пігментів для тріадних фарб у дисперсійному середовищі водорозчинних смол на час і якість фіксації фарбна відбитках, реологічні та оптичні параметри водних фарбових систем. Ультразвукова дисперсія пігментів у водних розчинах водорозчинних полімерів, виконана за допомогою Hielscher UP50H та UP100H, сприяє високоякісному відтворенню кольорів на відбитках. На швидкість і якість цього методу диспергування впливає склад фарб. Концентрація пігменту 8-12% і водорозчинна смола середньої молекулярної маси 10-15% забезпечують мінімальний час диспергування – 99% кристалів дисперсної фази досягають розміру 200 нм за 5 хвилин. Високодисперсні мікрогетерогенні фарбові системи, отримані шляхом ультразвукової дисперсії пігментів, здатні стабільно утримувати кавітаційні нанопорожнини, які погіршують надходження фарби до друкарських елементів на формах глибокого друку, але сприяють збільшенню коефіцієнта перенесення фарби на полімерні задруковувані поверхні пакувальних матеріалів. Однорідна за розмірами високодисперсна фарбова система з кристаликами дисперсної фази 200 нм у 99%, маючи найменший відсотковий вміст пігментів, створює на відбитках у відповідних градаціях рівноцінну і навіть вищу оптичну щільність завдяки щільному укладанню високодисперсних кристаликів у закріплених на відбитках фарбових шарах, синтезуючи при цьому високоякісні і відповідні дизайну кольорові тони. Gravure printing is the best at reproducing the tonal values of colour images due to the ability of printing plates to reproduce different ink layer thicknesses in highlights, midtones and shadows and to use percentage values of colour saturation in their production. The setting time for triad gravure inks is determined by the evaporation rate of the solvent, its amount in each specific colour gradation and the properties of the printed surfaces. This article examines the impact of the formulation composition, concentration and dispersion of pigments for triadic inks in the dispersion medium of water-soluble resins on the time and quality of ink fixation on prints, rheological and optical parameters of aqueous ink systems. The ultrasonic dispersion of pigments in aqueous solutions of water-soluble polymers, performed with Hielscher's UP50H and UP100H, contributes to high-quality colour reproduction on prints. The speed and quality of this dispersion method is influenced by the formulation of the inks. A pigment concentration of 8-12% and a medium molecular weight water-soluble resin of 10-15% results in a minimum dispersion time – 99% of the dispersed phase crystals reach a size of 200 nm in 5 minutes. Highly dispersed microheterogeneous ink systems obtained by ultrasonic dispersion of pigments are able to stably retain cavitation nanocavities, which impair ink flow into the printing elements on gravure printing plates, but contribute to an increase in the ink transfer coefficient to polymeric PPS. The uniform size of the gravure ink system, which has the lowest percentage of pigments of any existing printing ink, creates equivalent or even higher optical density on the prints in the appropriate gradations due to the tight packing of highly dispersed crystals in the ink layers fixed to the prints, while synthesising high-quality and design-appropriate colour tones.
Keywords: фарби глибокого друку; харчове паковання; пакувальні матеріали; дисперсні мікрогетерогенні системи; якість кольоровідтворення на відбитках; gravure inks; food packaging; packaging materials; dispersed microheterogeneous systems; color reproduction quality on prints; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв