Інтелектуальна автоматизована система керування енергозабезпеченням об’єкта з активними споживачами енергії - Балюта, Сергій Миколайович; Копилова, Людмила Олександрівна; Йовбак, Василь Дмитрович; Зінькевич, Петро Олексійович (My University, 2019)
Підвищення ефективності енерговикористання та енергопостачання на промислових і комунальних об’єктах з активними споживачами може досягатися шляхом розробки інтелектуальної автоматизованої системи керування . При побудові системи керування проводиться структуризація процесу керування шляхом виділення функціональних компонент цього процесу та інформаційної взаємодії між ними. Система енергозабезпечення комунальних та промислових об’єктів як об’єкт керування має багаторівневу ієрархічну структуру: нижній рівень утворюють споживачі встановлені в цеху промислового підприємства або побутові споживачі комунальних об’єктів, а верхній рівень – трансформатори понижуючої підстанції. Керування енергозабезпеченням проводиться з метою забезпечення надійності електропостачання та теплопостачання шляхом вибору раціональної конфігурації схеми теплової та електричної мережі, виконання вимог енергосистеми щодо обсягів енергоспоживання, вирівнювання графіка електричних навантажень, підтримання енергоефективних режимів енерговикорстання, використання багатоставкових тарифів для зменшення оплати за електричну енергію за допомогою прогнозування електро- та теплоспоживання, використання споживачів регуляторів; мінімізація електроспоживання та втрат енергії при передаванні, розподілі і споживанні шляхом компенсації реактивної потужності та підтримання енергоефективних рівнів напруги в електричній мережі; підтримання нормативних показників якості електричної енергії шляхом керування фільтрокомпенсувальними і симетрувальними пристроями; забезпечення енергоефективних режимів активних споживачів у вигляді фотоелектричних перетворювачів, мікро ТЕЦ та накопичувачів енергії. Для реалізації функцій керування в складі інтелектуальної системи передбачені такі функціональні блоки: визначення та перевірки на достовірність вимірювальної інформації щодо стану системи енергозабезпечення; прогнозування генерації електричної енергії фотоелектричними перетворювачами на основі метереологічних даних, прогнозування електро- та теплоспоживання; формування управлінських рішень по керуванню енергозабезпеченням; вибору раціональної схеми електропостачання та джерел теплової енергії; визначення енергоефективних рівнів компенсації реактивної потужності і напруги в системі електропостачання; забезпечення нормативних показників якості електричної енергії.
Keywords: енергозабезпечення; автоматизована система керування; енерговикористання; алгоритм Сугено; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; automated control system; Sugeno's algorithm