Кульовий гаситель низькочастотних коливань висотних споруд (Деклараційний патент на винахід № 59097 А) - Легеза, Віктор Петрович; Мартиненко, Михайло Антонович (My University, 2003)
Кульовий гаситель низькочастотних коливань висотних споруд, який складається з робочого тіла гасителя та пружно-демпфірувальної системи кріплення його до споруди, який відрізняється тим, що систему кріплення виконано у вигляді нерухомої опорної плити, своєю нижньою опорною поверхнею опертої та жорстко закріпленої на перекритті у верхній частині споруди, на верхній поверхні якої виконані робочі сферичні виїмки вгнутістю вниз у кількості не менше трьох, які розташовані на рівних відстанях одна від одної та симетрично відносно вертикальної осі нерухомої плити, крім того на верхній поверхні нерухомої плити вздовж її вертикальної осі симетрії жорстко закріплено вертикальну стійку для взаємодії із робочим тілом гасителя, при чому останнє виконано у вигляді опорної рухомої плити змінної маси з вертикальним циліндричним отвором в центрі її симетрії для вільного, з робочими зазорами по всьому контуру отвору, насаджування на вертикальну стійку нерухомої плити, та на нижній поверхні рухомої плити виконані робочі сферичні виїмки вгнутістю догори у кількості рівній їх кількості на нерухомій плиті, при чому вказані пари виїмок розташовані строго одна над одною симетрично відносно горизонтальної площини, що проходить між вказаними плитами, які спираються одна на одну через кульові тіла кочення, встановлені в кожній парі сферичних виїмок, розташованих відповідно на нижній поверхні рухомої опорної плити та на верхній поверхні нерухомої опорної плити. Ball catcher low-frequency vibrations tall buildings, which consists of a working fluid dampers and elastic-damping mounting system to its structure, wherein the fastening system that is designed as a fixed base plate, in the lower supporting surface reliance and rigidly attached to the ceiling at the top of structures on the upper surface of which made working vhnutistyu spherical notches down in the amount of not less than three, which are located at equal distances from one another and symmetrically relative to the vertical axis of the fixed plate, in addition to the upper surface of the fixed plate along its vertical axis of symmetry of rigid vertical rack to interact with the working fluid dampers, with the latter designed as reference moving plate with variable mass vertical cylindrical hole in the center of symmetry for free, with the working gap around the contour of the hole, planting the vertical rack fixed plate and the lower surface of the movable plate spherical excavation work performed vhnutistyu up in number equal to the number on a stationary plate, with a pair of grooves listed are strictly over each other symmetrically relative to the horizontal plane passing between these plates, which rely on one another through ball rolling elements installed in each pair spherical cavities located respectively on the lower surface of the movable base plate and the upper surface of the fixed base plate.
Keywords: віброзахист; vibration protection; висотні споруди; tall buildings; кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.