Деякі аспекти застосування пневмоприводу в soft-мехатронних модулях - Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Гавва, Олександр Миколайович; Токарчук, Сергій Володимирович; Масло, Микола Андрійович; Володін, Сергій Олексійович (My University, 2024)
У навчальному посібнику подані відомості про сучасні технології організації виробництва, зокрема розглянуті особливості використання пневматичних систем, що разом з засобами автоматизації та ПЛК дозволяють створювати мехатронні роботизовані системи на виробництві. Розглянуті технології інтелектуальних приводів, датчиків і пневматичних пристроїв, а також системи управління за стандартами Індустрії 4.0. Дано практичні рекомендації щодо створення складних програмно-апаратних комплексів керування технологічними процесами (ТП). Навчальний посібник дає можливість студентам ознайомитись із основами пневматики, навчитись виконувати розрахунки схем пневмоприводів, вивчити характеристики пневматичних приводів та оволодіти сучасними інструментами підготовки технологічних програм керування ТП, та перспективними мовами програмування промислових контролерів, такими як ST, LD, FBD, SFC. Набуття теоретичних та практичних знань в галузі пневматики та мехатроніки, вивчення принципів програмування промислових контролерів, які застосовуються для функціонування АСУ ТП, є необхідним у процесі підготовки фахівців спеціальностей технічного спрямування, практична діяльність яких орієнтована на виробництво, обслуговування, автоматизацію та створення комп’ютерно-інтегрованих технологій і промислової автоматики та мехатроніки. Навчальний посібник призначено для підготовки студентів денної та заочної форм навчання спеціальностей 1311 «Прикладна механіка», 133 «Галузеве машинобудування», 174 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка». Може бути корисний аспірантам і фахівцям у промисловості, робота яких пов’язана з розробкою та організацією виробництв технічної галузі.

The textbook provides information on modern technologies for organizing production, in particular, the features of using pneumatic systems, which, together with automation and PLC tools, allow you to create mechatronic robotic systems in production. Technologies of intelligent drives, sensors and pneumatic devices, as well as control systems based on Industry 4.0 standards are considered. Practical recommendations for creating complex software and hardware process control systems are given. The textbook enables students to learn the basics of pneumatics, learn how to calculate pneumatic actuator circuits, study the characteristics of pneumatic actuators, and master modern tools for preparing process control programs and advanced programming languages for industrial controllers, such as ST, LD, FBD, SFC. Acquisition of theoretical and practical knowledge in the field of pneumatics and mechatronics, study of the principles of programming industrial controllers used for the operation of the automated process control system is necessary in the process of training specialists in technical specialties whose practical activities are focused on the production, maintenance, automation and creation of computer-integrated technologies and industrial automation and mechatronics. The textbook is intended for full-time and part-time students majoring in 1311 “Applied Mechanics”, 133 “Industrial Engineering”, 174 174 “Automation, Computer-Integrated Technologies and Robotics”. It may be useful for postgraduate students and industry professionals whose work is related to the development and organization of technical industries.
Keywords: кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; мехатроніка; робототехніка; пакувальне обладнання; mechatronics; robotics; packaging equipment