Спосіб замочування овечої вовни (патент на винахід UA 114836 C2) - Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович (My University, 2017)
Винахід належить до первинної обробки вовни для текстильної галузі легкої промисловості. Спосіб замочування овечої вовни включає попереднє розпушування і тіпання, замочування, віджимання та подальше миття, віджимання, полоскання, віджимання і сушіння. Згідно з заявленим способом замочування проводять у одну-чотири стадії у воді за температури 1-15 °C за співвідношенні вовна:вода 1:10-1:20 протягом 5-15 хв. Технічним результатом є отримання чистої вовни, яка під час замочування не зазнає лужного впливу реагентів на вовняне волокно. The invention relates to the primary processing of wool for the textile industry of light industry. The method of soaking the sheep wool includes preliminary loosening and dripping, soaking, spin and further wash, spin, rinse, spin and dry. According to The soaked method is carried out in one to four stages in water at a temperature of 1-15 ° C per ratio of wool: water 1: 10-1: 20 for 5-15 min. The technical result is getting pure wool, which during soaking does not undergo alkaline еffect of reagents on wool fiber.
Keywords: вовна; замочування; первинна обробка; wool; primary processing; soaking; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів