Чаварга, Оксана МиколаївнаПрибильський, Віталій ЛеонідовичДомарецький, Віталій Афанасійович2012-12-272012-12-272003Чаварга, О. Нові напої з рослинної сировини / О. Чаварга, В. Л. Прибильський, В. А. Домарецький // Харчова і переробна промисловість. - 2003. - №11. - С. 21.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/5135Мета роботи – дослідити зміни біохімічного складу та органолептичних показників напоїв на основі плодово-ягідної сировини під час зберігання. Дослідно було встановлено, що максимальним терміном придатності до споживання досліджених напоїв при температурі зберігання 18-20°С в затемнених приміщеннях слід вважати 12 місяців. При більш тривалому зберіганні відбувається певна зміна біохімічного складу, що призводить до погіршення смако-ароматичних властивостей напоїв. Підвищення ж початкової кислотності напоїв сприяє збереженню вмісту аскорбінової кислоти. Важливо також, що інтенсивність забарвлення напоїв залежить від їх біохімічного складу й може змінюватися навіть при зберіганні в затемнених приміщеннях.Purpose - to examine the changes in biochemical composition and organoleptic characteristics of beverages based on fruit and berry raw materials during storage. Research found that the maximum shelf life of beverages studied at the storage temperature 18-20 ° C in the dark areas should be considered as 12 months. A more long-term storage is a definite change in biochemical composition, which leads to poor taste aromatic properties beverages. The increased initial pH beverages contributes to the content of ascorbic acid. It is also important that the intensity of staining beverages depends on their biochemical composition and can vary even when stored in a dark room.otherплодово-ягідна сировинатермін придатностіякісний показникfruit and berry raw materialsshelf lifequality indicatorкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваНові напої з рослинної сировиниArticle