Функціонування накопичувальних фондів попереджувальних заходів у страхуванні на основі державно-приватного партнерства - Шірінян, Лада Василівна (My University, 2016)
У роботі досліджено економіко-правові аспекти створення, управління та діяльності фондів попереджувальних заходів на страховому ринку України. Досліджено питання взаємодії державних органів влади і управління в страховій галузі з приватними компаніями шляхом використання публічно-приватного партнерства, розкрито зарубіжний досвід. Запропоновано створення накопичувального фонду попереджувальних заходів на принципах державно-приватного партнерства. За допомогою модельних розрахунків визначено мінімальні щорічні надходження до такого фонду на рівні 0,1% чистих страхових премій на страховому ринку України, що становить близько 160 мільйонів гривень у рік. Запропоновано принципи формування адміністративної ради, управління і господарської діяльності державно-приватного фонду попереджувальних заходів. Визначено заходи, спрямовані на попередження настання страхових випадків, що можуть фінансуватися за кошти такого фонду. The work is devoted to the study of the economic and legal aspects of the creation, management and activity of funds for preventive measures in the insurance market of Ukraine. The problems of the interaction between state and management authorities in the insurance industry with private individuals through public-private partnership and foreign experience are discussed. It is offered the creation of accumulating fund of preventive measures on the basis of public-private partnership. Due to model calculations the minimum annual income to such a fund is defined as 0.1% of net premiums in the insurance market of Ukraine, which is about 160 million hryvnia per year. The principles of the administrative board formation, of the management and economic activities of public-private fund for preventive measures are suggested. The measures aiming for preventing the insurance cases occurrence, which could be financed by this fund, are determined.
Keywords: кафедра фінансів; запобіжні заходи в страхуванні; державно-приватне партнерство; державно-приватний фонд попереджувальних заходів; формування та управління фондом; фонди страхових гарантій; preventive measures in the insurance; public-private partnerships; public-private fund of preventive measures; formation and management of the fund; funds of insurance guarantees