Котковий гаситель вимушених коливань висотних споруд (Патент на винахід № 52135 А) - Бобир, Микола Іванович; Легеза, Виктор Петрович; Мартиненко, Михайло Антонович; Плахтієнко, Микола Павлович (My University, 2002)
Котковий гаситель вимушених коливань висотних споруд, що включає робоче тіло гасителя та пружно-депфірувальну систему його кріплення до споруди, та в якому система кріплення містить поворотний опорний таріль з верхньою робочою та нижньою опорною поверхнями, при чому верхня робоча поверхня виконана у вигляді циліндричного жолоба, з торців закритий знімними вертикальними бортами з крив олійними пазами, виконаними на внутрішніх поверхнях бортів на глибину, меншу товщини самих бортів, та нерухому опорну плиту. Kotkov quencher forced vibrations of tall buildings, including a working fluid dampers and elastic depfiruvalnu system of its attachment to the building, and which system includes swivel mounting base plate with an upper working and lower bearing surfaces, with the upper work surface is designed as a cylindrical groove, with the ends closed with removable vertical sides with crooked oil grooves made on the inner surfaces of the sides to a depth less than the thickness of most boards, and fixed base plate.
Keywords: гаситель; catcher; вимушені коливання; висотні споруди; forced oscillations; high-rise buildings; кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.