Використання екстрактів вичавків апельсину при виробництві соковмісних безалкогольних напоїв як реалізація цілей концепції сталого розвитку - Куриленко, Данило Володимирович; Стеценко, Наталія Олександрівна (My University, 2025)
Однією з цілей сталого розвитку є відповідальне споживання, зокрема перехід до суттєвого зменшення обсягів відходів через вживання заходів щодо запобігання їх утворенню, їх скорочення, переробка та повторне використання. Такі підходи мають реалізовуватися при розробленні оздоровчих соковмісних напоїв. Екстракт апельсинових вичавків доцільно додавати до соковмісного напою. Залишки вичавків після екстрагування переважно містять нерозчинні харчові волокна, тому потрібно провести їх висушування, подрібнення, а потім використовувати для збагачення клітковиною інших харчових продуктів оздоровчого призначення. Комплексна переробка рослинної сировини при виробництві напоїв буде сприяти зменшенню обсягів харчових відходів та раціональному використанню вторинних сировинних ресурсів

One of the goals of sustainable development is responsible consumption, in particular, the transition to a significant reduction in waste through the use of measures to prevent its formation, its reduction, recycling and reuse. Such approaches should be implemented when developing health-promoting juice drinks. It is advisable to add orange pomace extract to a juice drink. The remains of the juice after extraction mainly contain insoluble dietary fiber, so they need to be dried, ground, and then used to enrich other health-promoting food products with fiber. Comprehensive processing of plant raw materials in the production of drinks will contribute to the reduction of food waste and the rational use of secondary raw materials
Keywords: оздоровчий харчовий продукт; соковмісний напій; апельсинові вичавки; апельсиновий сік; вторинні сировинні ресурси; сталий розвиток; комплексна переробка; health food product; juice drink; orange pomace; orange juice; recycled raw materials; sustainable development; complex processing; кафедра технології оздоровчих продуктів