Бузина чорноплідна – перспективна сировина для виробництва харчових барвників - Клещук, Олексій Олегович; Шутюк, Віталій Володимирович (My University, 2025)
У харчових виробництвах використовується ряд затверджених пігментів природного походження, які придатні для створення харчових барвників. Серед них антоціани мають значний потенціал завдяки своїм насиченим кольоровим властивостям – помаранчевому, червоному і фіолетовому відтінкам. Плоди бузини здебільшого застосовуються для виготовлення харчових барвників, причому сорти з підвищеним вмістом антоціанів є особливо придатними для комерційного використання. Зазвичай харчові барвники додають у формі концентрату. A number of approved pigments of natural origin are used in food production, which are suitable for the creation of food dyes. Among them, anthocyanins have significant potential due to their rich color properties - orange, red and purple shades. Elderberry fruits are mostly used for the production of food dyes, and varieties with a high content of anthocyanins are particularly suitable for commercial use. Usually food dyes are added in the form of a concentrate.
Keywords: кафедра технології консервування; бузина чорноплідна; харчові продукти; природні барвники; elderberry; food products; natural dyes