Показники ефективності страхового ринку України з позицій власників страхових компаній - Шірінян, Артур Арамович; Шірінян, Лада Василівна (My University, 2019)
У роботі розроблено і класифіковано КПЕ функціонування страхового ринку України з позицій власників страхових компаній, серед яких: чистий прибуток, частка адміністративних витрат у валових страхових платежах, рентабельність власного капіталу. Для кожного КПЕ наведено математичне формулювання і умову забезпечення ефективності. За даним підходом передбачено можливість застосовування розроблених KПЕ як для оцінки всього страхового ринку, так і окремої страхової компанії. Аналіз, проведений за даними 2017-2018 рр., виявляє задовільну ефективність за показником прибутку та неефективність за показником рентабельності власного капіталу ROЕ. Такий результат свідчить про низьку привабливість інвестицій в страхову галузь України на теперішньому етапі розвитку.
Keywords: ключові показники ефективності; страховий ринок України; власники страхових компаній; чистий прибуток; рентабельність власного капіталу; key performance indicators; insurance market of Ukraine; owners of insurance companies; net profit; return on equity; кафедра фінансів