Аюрведичні властивості сухих сніданків з яблук - Нєміріч, Олександра Володимирівна; Устименко, Ігор Миколайович; Гавриш, Андрій Володимирович; Дорошкевич, Руслан Юрійович (My University, 2020)
У статті науково обґрунтовано вибір сировини і розроблення технології сухих сніданків для осіб з переважною конституцією Капха. Метою роботи є вивчення впливу сушіння конвективним способом на регідратаційні властивості яблук та аюрведич ні властивості сухих сніданків для осіб з переважною конституцією Капха. В дослідженнях використано конвективне сушіння кружалець яблук сорту Рубі Стар, що були попередньо витримані в рецептурній суміші спецій та смакоароматичних речовин. За результатами досліджень відновлюючих властивостей сушених яблук встановлено, що температура регідратації повинна становити 60 °C. Отримані дані стали підставою для створення рецептурної композиції сухих сніданків для осіб Капха-доші, що являють собою суміш сухофруктів з використанням крупів, злаків швидкого приготування за відновлення в технологічних середовищах — воді, молоці коров’ячому та кокосовому.
Keywords: яблука сушені; конвективне сушіння; аюрведична кулінарія; капха-доша; сухі сніданки; dried apples; convective drying; spices; ayurvedic cooking; dry breakfasts; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції