Вивчення потенційного механізму дії вітчизняного протигрибкового препарату Есулану - Старовойтова, Світлана Олександрівна; Орябінська, Лариса Борисівна; Лубенець, Віра Ільківна (My University, 2015)
У статті вивчено потенційний механізм дії вітчизняного антимікотику Есулану на моделі дріжджів Candida tropicalis. Експериментально доведено, що Есулан у субфунгіцидній концентрації (125 мкг/мл) пригнічує синтез обох нуклеїнових кислот в клітинах C. tropicalis. Отримані ІЧ-спектри виявили, що Есулан не впливає на зовнішній полісахаридний профіль клітин C. tropicalis. Продемонстровано, що під впливом субфунгіцидної концентрації Есулану відбувається збільшення концентрації всіх досліджених мікроелементів усередині клітин C. tropicalis. Більш детальне вивчення механізму дії Есулану на грибну клітину планується провести в подальших дослідах. The potential mechanism of action of antimycotic Esulanum on model of yeast Candida tropicalis was studied. Experimentally proved that Esulanum in subfungicide concentration (125 ug/ml) inhibits the synthesis of both nucleic acids in C. tropicalis cells. The obtained IR spectra found that Esulanum not affect the external profile polysaccharide C. tropicalis cells. The increases of intracellular concentrations of all investigated microelements C. tropicalis cells under the influence of Esulanum were demonstrated. A more detailed study of the mechanism of Esulanum action on yeast cell planned in future experiments.
Keywords: Есулан; антимікотик; Candida tropicalis; механізм дії; кафедра біотехнології і мікробіології; Esulanum; antifungal drug; Candida tropicalis; mechanism of action