Безпека соціально-економічних систем: онтологічний аспект - Бурлуцька, Світлана Владиславівна (My University, 2015)
Метою статті є дослідження онтологічного аспекту феномену безпеки соціально-економічних систем та відповідне узагальнення категоріально-понятійного апарату. Результатом дослідження є гносеологічна конструкція категорії соціально-економічної безпеки - процесу реалізації свободи соціально-економічної системи за умов діалектичної відповідності, спрямованості та змісту суб’єктивних чинників розвитку об’єктивним умовам цілісного існування. Обґрунтована теза щодо гносеологічної спорідненості дефініцій стійкість та безпека. В умовах динамічність параметрів зовнішнього та внутрішнього середовища соціально-економічних систем, їх безпеку слід розглядати як процес переходу від одного до іншого стійкого стану для забезпечення цілісного існування.The aim of this article is to investigate the ontological aspect of the socio -economic systems security phenomenon and the corresponding generalization of categorical-conceptual apparatus. The research result is the epistemological construction of the socio-economic security definition – the implementation of the freedom of the socio-economic system under the condition of the conformity dialectic with the direction and content of subjective factors in the development of objective conditions holistic existence. Thesis on epistemological kinship definitions of sustainability and safety is argued. In conditions of parameters dynamic change of socio-economic systems external and internal environment, their security should be seen as a process of transition from one to another sustainability state in order to ensure a holistic existence.
Keywords: гносеологічна конструкція; безепка; соціально-економічна система; цілісне існування; epistemological construction; sustainability; socio-economic system; holistic existence; кафедра економіки праці та менеджменту