Яковенко, Захар РуслановичКвітковська, Надія Петрівна2024-07-032024-07-032024Яковенко, З. Р. Роль триптофану в організмі людини / З. Р. Яковенко, Н. П. Квітковська // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : матеріали 90-ї Ювілейної Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 11-12 квітня. 2024 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2024. – Ч. 2. – С. 251https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43775Триптофан, або L-триптофан – одна з незамінних амінокислот для людського організму. Джерелами триптофану для організму людини зазвичай є різні продукти харчування, такі як авокадо, боби, сир, молоко, грудка індички, тощо, а також джерелом можуть бути безпосередні добавки триптофану. Окрім серотоніну та мелатоніну, триптофан є попередником нікотинаміду, триптаміну, хінолінової та ксантуренової кислоти, кінуреніну, а також ніацину, нікотинамід аденін динуклеотиду (NAD), кінуренової кислоти тощо.Tryptophan, or L-tryptophan, is one of the essential amino acids for the human body. Sources of tryptophan for the human body are usually various foods, such as avocados, beans, cheese, milk, turkey breast, etc., and the source can also be direct supplements of tryptophan. In addition to serotonin and melatonin, tryptophan is a precursor of nicotinamide, tryptamine, quinolinic and xanthurenic acid, kynurenine, as well as niacin, nicotinamide adenine dinucleotide (NAD), kynurenic acid, etc.ukкафедра харчової хіміїмолочна продукціятриптофанметаболіти триптофануdairy productstryptophantryptophan metabolitesРоль триптофану в організмі людиниThesishttps://orcid.org/0009-0008-3268-0510