Королюк, Тамара АндріївнаУсатюк, Світлана ІванівнаНосенко, Тамара ТихонівнаГулевата, Марина АнатоліївнаЗадкова, Олександра Сергіївна2015-02-092015-02-092014Королюк, Т. А. Інгібування радикального окиснення жирних кислот антиоксидантами / Т. А. Королюк, С. І. Усатюк, Т. Т. Носенко, М. А. Гулевата, О. С. Задкова // Наукові праці НУХТ. – 2014. – Т. 20, № 3. – С. 183–188.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/19367У статті наведено результати досліджень впливу природних антиоксидантів на термін зберігання гарбузової і горіхової олій. Досліджено вплив токоферолів на термін зберігання олій (при кімнатній температурі індукційний період для горіхової олії становить 28 діб, для гарбузової — 42 доби), а також вплив природних антиоксидантів прополісу та флавоноїдів прополісу на стабілізацію процесів окиснення горіхової олії. Найбільш ефективно процеси окиснення сповільнюються при додаванні до олій флавоноїдів прополісу, індукційний період для горіхової олії становить 70 діб. The information about natural antioxidant influence on the shelf life of pumpkin and walnut oils is presented in this work. The influence of tocopherols on shelf life of these oils was also studied. The induction period of walnut and pumpkin oils were 28 and 42 days, relatively, at room temperature. The effects of natural antioxidants of propolis flavonoids on the oxidation inhibition were also investigated. The propolis flavonoids had the most pronounced effect on the oxidation inhibition. In this case, the induction period of walnut oil increased to 70 days.uk-UKокисненняoxidationантиоксидантиantioxidantsіндукційний періодinduction periodпероксидне числоperoxide numberкафедра експертизи харчових продуктівкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівІнгібування радикального окиснення жирних кислот антиоксидантамиArticle