Розроблення ізотонічного напою «Непал», збагаченого соком малини та гімалайською сіллю - Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна (My University, 2021)
В наш час є актуальним займатися спортом, тому зростає і попит на спортивні напої, яким властивий сильний тонізуючий ефект. Вони компенсують дефіцит води й солі, втрату поживних речовин, сприяють відновленню сил після фізичних навантажень, стимулюють роботу мозку і загальний фізичний стан. Актуальним стало включення в рецептуру спортивних напоїв таких біологічно активних добавок, як антиоксиданти й адаптогени: рослинні продукти з високим вмістом α-токоферолу. Збагачені біологічно активними речовинами напої характеризуються привабливими органолептичними властивостями, а також є низькокалорійними. Харчову цінність напоям надають цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза та ін.), а біологічну - вітаміни, мінеральні речовини, мікроелементи, органічні кислоти, білки, ефірні олії, що стимулюють процеси засвоювання їжі, позитивно впливають на діяльність нервової системи, підвищують захисні сили організму. / Nowadays it is important to go in for sports, so the demand for sports drinks, which have a strong tonic effect, is growing. They compensate for the lack of water and salt, loss of nutrients, help restore strength after exercise, stimulate brain function and general physical condition. The inclusion of such biologically active additives as antioxidants and adaptogens in the recipe of sports drinks has become relevant: plant products with a high content of α-tocopherol. Beverages enriched with biologically active substances are characterized by attractive organoleptic properties and are also low in calories. The nutritional value of drinks is provided by sugars (glucose, fructose, sucrose, etc.), and biological - vitamins, minerals, trace elements, organic acids, proteins, essential oils that stimulate digestion, have a positive effect on the nervous system, increase defenses organism.
Keywords: ізотонічний напій; плоди; ягоди; isotonic drink; fruits; berries; кафедра технології оздоровчих продуктів